Kiropraktik hund

Både brugshunde (agility mv.), familiehunde og hunde med andre lidelser (f.eks. hofteledsdysplasi) kan have glæde af kiropraktik. Når kroppen bruges korrekt er der mindre slid på leddene, hvilket betyder at man forhåbentlig kan have sin hund i mange år.

Symptomer på nedsat bevægelighed
Mange hunde lider af nedsat bevægelighed, pga låsninger der får dem til at bruge kroppen uens. De mest udsatte områder er kæbeleddet, nakken, det nederste af halsen og bækkenet.
Det er ikke usædvanligt at se en hund komme løbende på flere spor, dvs at for- og bagpart er forskudt. En sådan ubalance i kroppen skyldes oftest låsninger i bækkenet, og giver problemer i rygsøjlen (samt skuldre, nedre hals og nakke) pga den skæve belastning.

De typiske symptomer ses i form af smerte, nedsat funktion og unormalt bevægemønster. For eksempel:

  • Akutte nakke- og rygsmerter
  • Puppy sitting (hunden sidder skævt uden støtte fra bagbenene)
  • Skæv haleføring
  • Løfter altid samme ben ved urinering
  • Går på flere spor
  • Uens slid på negle

Behandlingen
En kiropraktisk behandling starter med, at jeg ser hunden bevæge sig. Alt efter hund og lokation, ser jeg hunden bevæge sig frit eller i snor. Her kigger jeg efter symmetri, bevægelighed gennem kroppen, balance og generelle afvigelser fra et normalt bevægemønster.
Herefter mærker jeg hunden igennem for varme områder og muskelfylde, samt spændte eller slappe muskler. Jeg har nu et godt indtryk af hundens problemområder, og går i gang med at kontrollere bevægeligheden i de enkelte led. Hele rygraden og lemmerne bliver undersøgt, og hvis der findes nedsat bevægelighed i et led, vil det pågældende led blive behandlet kiropraktisk.
Kiropraktisk behandling erstatter ikke almindelig dyrlægebehandling, men kan derimod fremme traditionel medicinbehandling i forbindelse med dysfunktion af rygrad og indre organer.

Hvordan kiropraktik virker
Kiropraktik er en meget præcis og blid behandlingsform. Rygradens led bliver justeret ved hjælp af dyrlægens hænder, med et hurtigt og meget præcist tryk, placeret i forhold til leddene mellem de involverede ryghvirvler. Kiropraktik er meget specifikt og arbejder indenfor leddets anatomiske grænser. Det virker derfor hverken voldsomt på ejer eller hund, og langt de fleste hunde synes godt om behandlingen.

Målet er at korrigere nedsat bevægelighed i rygrad og øvrige led, for at påvirke nervesystemet positivt. Når et led ikke arbejder korrekt, betyder det at leddene omkring det låste led kommer på overarbejde. Dette giver ømhed, i leddet såvel som musklerne i området. Ved en justering sker der en påvirkning af nerverne i området, som giver en afslapning af de overspændte muskler. På den måde bliver den onde cirkel brudt, da det låste led igen er bevægeligt og de spændte muskler afslappes.

De fleste dyr viser synlig forbedring efter 1-4 behandlinger. Akutte tilfælde responderer ofte hurtigt på terapien, mens kroniske tilfælde sædvanligvis kræver flere behandlinger.
At arbejde som hundekiropraktor er meget givende, da hundene kommer glade og tillidsfulde til næste behandling.

HD hofteledsdysplasi diskusprolabs rygsmerter stiv halt skæv kæbe haleføring agility udstilling jagt spondylose slidgigt